Algemene informatie over ACT
Het liefst leven we allemaal een onbezorgd leven, zonder problemen. Een leven waarin we constant door een roze bril kijken naar alles om ons heen. Helaas is dat niet zo. Naast de mooie gebeurtenissen, krijgen we in het leven ook te maken met tegenslagen, pijn, verlies, verdriet en teleurstellingen. Het leven is dan ineens niet zo makkelijk meer. De vraag is dus, hoe ga je met de leuke momenten maar ook met de ongemakken die het leven kent om?
Indien je ervoor kiest om niks met deze ongemakken te doen, dan kunnen ze klachten veroorzaken. Lichamelijke zowel als psychische klachten, de klachten kunnen komen en gaan. Maar hoe langer je met de klachten blijft rondlopen zonder er aandacht aan te besteden, zullen de klachten stand blijven houden. Het leven kan dan veranderen in een strijd. Een strijd waarbij overleven op de voorgrond komt te staan. Continue met een strijd bezig zijn, waarin je aan het overleven ben is ondraaglijk en uitputtend. Het wordt dan een lijdensweg, het is dan alleen nog een kwestie van tijd. Want hoelang kunnen we dit immers volhouden? ACT is een therapievorm die zich o.a. richt op mensen die uit balans zijn geraakt en waarvan de veerkracht op is.
Bij ACT draait het om stoppen met knokken, maar leren accepteren om verder te kunnen. ACT is een therapievorm wat gaat over gedrag, omarm wat er is, ook de gevoelens die je niet wil of als onprettig ervaart. Leer bewust en effectief omgaan met gedrag wat je vertoont als het om onprettige gevoelens gaat.
Coaching traject
- De coach wordt aangesteld om het probleem (betreft personeel) wat zich binnen een zorg- en welzijnsorganisatie, onderwijsinstelling of bedrijf afspeelt, op te lossen en/ of verminderen.
- Tijdens de verschillende trajecten wordt gewerkt aan creëren van bewustwording.
- Middels methoden uit ACT, NLP en effortless coaching, werken aan persoonlijke effectiviteit.
- Werkstress, uitval en uitstroom in de organisatie verminderen.
- De weerbaarheid en veerkracht van medewerkers verbeteren.
- De vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers verbeteren.
Therapeutisch traject
Indien een therapeutisch traject aan de orde is? Hou dan rekening met onderstaande punten, die zijn belangrijk om te weten.
- Binnen de praktijk wordt er geen medische diagnose gesteld.
- De therapeut is werkzaam als professional in de complementaire psychosociale werkveld.
- Er wordt niet gewerkt met medicamenteuze voorschriften, noch wordt er medicatie voorgeschreven door de (ACT en psychosociale) therapeut.
- Er wordt geen SGGZ (specialistische geestelijke gezondheidszorg) geboden.
- Tijdens een traject volgt er niet alleen een gesprek, middels bepaalde oefeningen, interventies en/ of opdrachten wordt er vorm gegeven aan een sessie.
- Het maken van huiswerkopdrachten en uitvoeren van oefenopdrachten behoort tot het traject.
- Bij ernstige zorgen wordt er een terugkoppeling naar de medisch verantwoordelijke specialist gedaan.
- Geduld, vertrouwen, toewijding en aanhoudendheid zijn onmisbare ingrediënten voor een gewenste effect van de behandeling.
- ACT is nooit af, it becomes a way of living.
Coachingstarieven
Voor coaching bieden we verschillende pakketten aan. Er is altijd een gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten.
Meest gestelde vragen
Bij therapie wordt er ingezoomd op hulp bij situaties die in het leven een rol hebben gespeeld of nog steeds aan de orde zijn. Iemand kan mentale klachten ervaren, de therapeut richt zich dan op het psychologisch probleem. Bij coaching gaat het om doelen. Het stellen en bereiken van de doelen staat centraal. Voor de route om een doel te kunnen bereiken, wordt soms hulp ingeschakeld van een coach.
ACT ook wel acceptance & commitment therapy genoemd, is een bewezen effectieve vorm van gedragstherapie. Het is een onderdeel van de derde golf van gedragstherapieën. Binnen deze vorm van gedragstherapie leer je hoe je de invloed en impact van pijnlijke gedachte en gevoelens kunt verminderen. Vervolgens gaat het om actie ondernemen, zodat je een waardengericht en betekenisvol leven kunt opbouwen.
De behandeling kan (deels) vergoed worden door de zorgverzekeraar. Informeer goed bij de zorgverzekeraar en lees je polis zorgvuldig door. Voor vragen over een eventuele vergoeding wordt geadviseerd contact met je zorgverzekeraar op te nemen.
“De NFG stelt betreft de vergoedingen de volgende informatie beschikbaar. Een overzicht van de vergoedingsmogelijkheden vind je hier. Dit overzicht is met de grootst mogelijke zorg samengesteld door de NFG. De NFG stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden”.
Nee, het volgen van een coachtraject wordt niet vergoed door de verzekering. Alle kosten komen dus geheel voor eigen rekening.
Dat is afhankelijk van de hulpvraag en of klacht(en). Over het algemeen kan er uitgegaan worden van minimaal 8 sessies. Tijdens het traject wordt er tussentijds gezamenlijk besproken of er meer nodig is.
De trajecten kunnen op 2 manieren worden aangeboden, online zowel als face to face.
Op 1 januari 2016 is de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ) in werking getreden.
De WKKGZ gaat uit van de individuele verantwoordelijkheid van de zorgverlener.
De wet geeft een aantal zaken aan die verplicht geregeld moeten zijn door de zorgverlener.
1. Een geschillencommissie.
2. Een klachtenreglement.
3. Een klachtenfunctionaris.
4. Een VIM-register.
Alle zorgaanbieders moeten per 1-1-2017 voldoen aan de WKKGZ. Natasha De La Paz voldoet met praktijk Middelpunt aan de Wkkgz.